Table of Contents

استحکام ظرف شیشه ای با پررنگ‌تر شدن نقش ظروف شیشه ای در زندگی افراد اهمیت بیشتری پیدا کرده است. سرو و نگهداری مواد غذایی یکی از کاربردهای ظروف شیشه‌ای است و از آن‌ها در دکوراسیون نیز استفاده می‌شود. یکی از جذاب‌ترین نکات درباره این ظروف، مراحل ساخت آن‌ها است. از آن‌جا که شیشه‌گری یکی از قدیمی‌ترین صنایع ایران است، مراحل ساخت ظروف شیشه‌ای می‌تواند برای هر فردی جذاب باشد. در این مطلب به مراحل ساخت بطری شیشه‌ای و روش‌هایی برای افزایش استحکام بطری شیشه‌ ای خواهیم پرداخت. برای تهیه بطری شیشه ای می‌توانید روی لینک کلیک کرده و مناسب‌ترین گزینه را تهیه کنید. یکی از سایت های معتبر در زمینه توزیع انواع بطری های شیشه ای سایت jarpet می‌باشد.

فهرست تصاویر

استحکام ظرف شیشه ای 1 زیبایی ظروف شیشه ای

استحکام ظرف شیشه ای 2- روش پرسی – جارپت

استحکام ظرف شیشه ای 3استحکام ظرف شیشه ای

نویسنده محمد رضا اکبری
تاریخ 26/5/1402
روش های ساخت ظرف شیشه ای فوتی، فوتی قالبی، پرسی
مراحل ساخت ظرف شیشه ای ذوب کوارتز، هموژنه کردن، کاهش دما، شکل دهی

قدمت چندین و چند هزار ساله شیشه گری در ایران

صنعت شیشه‌گری در ایران قدمتی چندهزارساله دارد و از دوره هخامنشیان، ایرانیان ظروف شیشه‌ای می‌ساختند. از آن‌جایی که مراحل ساخت ظروف شیشه‌ای بسیار پیچیده است، این صنعت در دوره‌های بعدی پیشرفت چشمگیری داشته است. با پیشرفت صنعت ظروف شیشه ای، استحکام ظرف شیشه ای و زیبایی آن ها اهمیت بیشتری پیدا کرد. برای مثال در دوره سلجوقیان، ایرانیان ظروف شیشه‌ای با قطر چند میلی‌متر تولید می‌کردند. در دوره معاصر نیز اساتیدی مانند استاد اصغر قلندر، یوسف تختی و غلامحسین همدانی در صنعت شیشه‌گری ایران فعالیت داشته‌اند. با کلیک روی لینک می توانید انواع مختلف بطری شیشه ای را در سایت بررسی نمایید.

ظروف شیشه ای از چه موادی ساخته می شوند؟

از مهم‌ترین موارد در مراحل ساخت ظروف شیشه‌ای، متریالی است که شیشه‌گران با استفاده از آن این ظروف را می‌سازند. این مواد اولیه تا حد زیادی بر روی استحکام ظرف شیشه ای و زیبایی آن‌ها تاثیر دارد. سیلیس یک ماده معدنی ارزان‌قیمت است که در ساخت این ظروف شیشه ای به کار می رود. سیلیس با نام کوارتز نیز معرفی می شود و ماده اصلی سازنده انواع ظروف شیشه‌ای می باشد. خلوص سیلیس به کار رفته یکی از مهم‌ترین مولفه‌های تاثیرگذار در استحکام ظرف شیشه ای، کیفیت و زیبایی آنهاست. می‌توان گفت که ناخالصی موجود در سیلیس می‌تواند باعث تغییر رنگ شیشه شود. شیشه‌گران با استفاده از انواع اکسیدهای فلز در خمیر شیشه، ظروف شیشه‌ای رنگی تولید می‌کنند.

کاربرد اکسیدهای فلز برای رنگی کردن و زیبایی شیشه به شرح زیر است:

  • اکسید نیکل و مس برای ایجاد رنگ بنفش، سیاه و آبی در ظروف شیشه‌ای
  • اکسید کرم برای ایجاد رنگ زرد و سبز
  • استفاده از اکسید آهن برای ایجاد انواع طیف‌های رنگ سبز در ظروف شیشه‌ای

 

زیبایی ظروف شیشه ای - زیبایی بطری های شیشه ای

زیبایی ظروف شیشه ای -زیبایی بطری های شیشه ای – جارپت

 

روش‌ های مختلف در ساخت ظروف شیشه ‌ای چیست؟

  • روش فوتی
  • روش فوتی قالبی
  • روش پرسی

افراد می ‌توانند با روش ‌های متفاوتی ظروف شیشه ‌ای را بسازند. هر یک از این روش ‌ها نیازمند تجهیزات خاص و مهارت بالا هستند. هرچند باید اشاره داشت که برخی روش ‌های ساخت ظروف شیشه ‌ای مانند روش فوتی به مهارت بسیار بیشتری نیاز دارند. چرا که این روش از روش ‌های سنتی صنعت شیشه ‌گری به ‌شمار می ‌آیند. در ادامه با روش ‌های مختلف ساخت ظروف شیشه ‌ای آشنا می‌شویم و مختصرا به شرح هر کدام خواهیم پرداخت. استفاده از هر روش ارتباط مستقیمی با استحکام ظرف شیشه ای دارد. برای تهیه ی انواع بطری می توانید به سایت jarpet مراجعه کنید.

روش فوتی؛ سنتی ترین روش ساخت ظروف شیشه ای

یکی از جذاب ‌ترین و دشوار‌ترین روش‌ های ساخت ظروف شیشه ‌ای، ساخت شیشه با استفاده از روش فوتی است. در این روش شیشه‌گر با استفاده از میله دم، در خمیر مذاب و داغ شیشه دمیده و آن‌را شکل می‌دهد. این‌روش مهارت بسیار زیادی نیاز دارد و شیشه‌گران باید تجربه بالایی داشته باشند تا بتوانند ظروف شیشه‌ای را تولید کنند. این روش از محبوبیت کمتری برخوردار است چرا‌ که بسیار دشوار است و نیازمند مهارت بالا برای اجرای آن می‌باشد. استحکام ظرف شیشه ای در این روش قابل قبول است.

روش فوتی قالبی؛ یکی از پرکاربردترین ها در صنعت شیشه‌گری

در میان انواع روش‌ های ساخت ظروف شیشه‌ای، روش فوتی قالبی به دلیل ساده تر بودن مراحل محبوبیت بیشتری دارد. با استفاده از این روش می‌توان علاوه‌بر استفاده از میله دم، از قالب برای شکل‌دهی به ظروف شیشه‌ای استفاده کرد. در این روش استحکام ظرف شیشه ای بیشتری را شاهد هستیم. ساخت ظروف شیشه ‌ای با روش فوتی قالبی به مراتب به مهارت کم‌ تری نسبت به سایر روش‌ها نیاز دارد. افراد می‌توانند با این روش، با سرعت زیادی انواع ظروف شیشه ‌ای را با استفاده از این روش تولید کنند.

روش پرسی؛ از مدرن ‌ترین روش های ساخت ظروف شیشه‌ای

در کارگاه‌های مدرن شیشه‌گری، عموما از روش پرسی برای ساخت ظروف استفاده می‌شود. این روش سرعت و دقت بسیار بالایی دارد و با استفاده از آن می‌توان تعداد زیادی ظروف شیشه‌ای تولید کرد. در این روش خمیر مذاب شیشه در قالب قرار می‌گیرد. دستگاه با سرعت و شدت زیاد، خمیر را در قالب پرس می‌کند تا فرم آن را بگیرد. برای ساخت ظروف شیشه‌ای با این روش، به مهارت خاصی نیاز نیست. به‌همین خاطر استحکام ظرف شیشه ای در این روش نسبت به سایر روش‌ها کمتر است. هر فردی می‌تواند با رعایت برخی نکات، با استفاده از این روش ظروف شیشه‌ای مد نظر را تولید کند. برای تهیه ظروف شیشه ای میتوانید به سایت جارپت مراجعه کنید.

روش پرسی - زیبایی بطری های شیشه ای

روش پرسی -زیبایی بطری های شیشه ای – جارپت

مراحل ساخت ظروف شیشه ای

مراحل ساخت ظروف شیشه ای در ظاهر یک امر بسیار ساده هستند. اما در مراحل ساخت ظروف شیشه‌ای باید نکاتی‌را رعایت کرد تا استحکام ظرف شیشه ای و کیفیت‌ لازم‌را داشته باشند. همچنین مراحل ساخت ظروف شیشه‌ای باید تحت نظر استادکارهای باتجربه باشد تا نتیجه نهایی محصول عیب و نقصی نداشته باشد. به‌طورکلی ساخت ظروف شیشه‌ای شامل شش مرحله است که هر یک از آن‌ها در نتیجه به دست آمده اهمیت بسیار زیادی دارند. در ادامه با مراحل ساخت ظروف شیشه‌ای و نقش آن در استحکام ظرف شیشه ای را به‌صورت کامل آشنا می‌شویم. برای مطالعه مقالات مربوط به تولید ظرف شیشه ای می توانید به سایت jarpet مراجعه کنید.

·       تهیه و ترکیب سیلیس مورد نیاز برای استحکام ظرف شیشه ای

همان‌طور که عنوان شد برای ساخت ظروف شیشه‌ای از ماده اولیه ای به نام سیلیس استفاده می‌شود. اما برای افزایش استحکام ظرف شیشه ای، کیفیت و شفافیت ظروف باید مواد دیگری را به سیلیس اضافه کرد. از جمله این مواد می‌توان به اکسید منیزیم یا اکسید آلومینیوم اشاره داشت. همچنین از سدیم کربنات و اکسید کلسیم نیز برای کاهش دما استفاده می‌شود. چرا که با کاهش دمای ذوب، هزینه تولید ظروف شیشه‌ای کاهش و استحکام ظرف شیشه ای افزایش پیدا می‌کند.

·       تهیه ذوب کوارتز؛ از مهم‌ترین مراحل استحکام ظرف شیشه ای

ذوب خمیر یکی از مهم‌ترین مراحل ساخت به خصوص استحکام ظرف شیشه ای به‌شمار می‌آید. در‌این مرحله تمام ترکیبات مورد نیاز برای ساخت این ظروف با هم ترکیب شده و در داخل کوره قرار می‌گیرد. باید اشاره داشت که تمام مواد باید با یکدیگر ذوب شوند تا مراحل اختلاط آن‌ها کامل باشد. در‌این مرحله، خمیر شیشه تحت دمای 600 -900 درجه سانتی‌گراد قرار می‌گیرد و شروع به‌ذوب شدن می‌کند. باید اشاره داشت که تمام حباب موجود در خمیر شیشه بایستی از آن خارج شود. در غیر این‌صورت استحکام ظرف شیشه ای پایین وکیفیت و شفافیت لازم را نخواهد داشت.

·       مرحله هموژنه کردن؛ از مهم‌ترین مراحل استحکام ظرف شیشه ای

برای خارج کردن حباب‌ها از خمیر ظروف شیشه‌ای، از موادی مانند آرسنیک اسید، کلرور سدیم و سولفیت سدیم استفاده می‌شود. این مواد شیمیایی گفته شده کمک می‌کنند تا هیچ‌  حبابی در خمیر ظروف شیشه‌ای باقی نماند. بعد از خروج حباب‌ها، خمیر شیشه باید هموژنه شود. هموژنه به این معنی می باشد که ترکیبات مواد اولیه خمیر شیشه باید به‌صورت یکسان در خمیر وجود داشته باشند. برای این کار شیشه‌گران باید دمای خمیر را به 1300 الی 1400 درجه سانتی‌گراد برسانند. هموژنه کردن از مهم‌ترین مراحل در افزایش کیفیت و استحکام ظرف شیشه ای به‌شمار می‌آید. برای تهیه ظروف شیشه ای می توانید به سایت جارپت مراجعه کنید

·       کاهش دمای ظروف شیشه‌ای؛ از مهم ترین مراحل استحکام ظرف شیشه ای

برای این‌که بتوان شیشه را برای تبدیل‌شدن به ظروف شیشه‌ای شکل‌دهی کرد، گرانروی آن باید در محدوده مناسبی قرار بگیرد. این امر نیز نیازمند کاهش و سرد کردن خمیر شیشه است. به همین خاطر در این مرحله دمای خمیر شیشه کاهش می یابد و به حدود 1100 درجه سانتی‌گراد می‌رسد. بعد از رسیدن دما به این محدوده، شیشه‌گران می‌توانند، شکل‌دهی به خمیر را برای ساخت ظروف شیشه‌ای زیبا آغاز کنند. برای افزایش استحکام ظرف شیشه ای بایستی مرحله کاهش دما به درستی انجام شود.

·       شکل‌دهی؛ از مهم‌ترین مراحل ساخت ظروف شیشه ای

آخرین مرحله از مراحل ساخت ظروف شیشه ای، شکل‌دادن به خمیر مذاب است. در این مرحله استادکارها با روش‌های مختلف به خمیر شیشه شکل دهی می‌کنند تا ظروف شیشه‌ای مورد نظر خود را بسازند. برای شکل ‌دهی ظروف شیشه‌ ای به روش سنتی، از میله دم استفاده می ‌شود. همان‌طور که عنوان شد استاد شیشه‌ گر با استفاده از این میله در خمیر داغ شیشه می‌ دمد. با استفاده از میله دم به آن شکل می‌دهد تا به یک ظرف شیشه‌ای جذاب تبدیل شود. استحکام ظرف شیشه ای در این مرحله نقش کمتری را داراست.

نتیجه گیری از این مقاله برای افزایش استحکام ظرف شیشه ای:

علی رغم این که میزان استحکام ظرف شیشه ای تا حد زیادی به مراحل ساخت ظرف شیشه ای بستگی دارد. اما رعایت این نکات می تواند طول عمر و استحکام ظرف شیشه ای را افزایش دهد. این نکات عبارت اند از:  استفاده از پوشش محافظ، استفاده از درب و قفل مناسب، نگهداری و استفاده صحیح، استفاده از ابزارهای حمل و نقل مناسب، استفاده از فناوری های جدید، جلوگیری از تماس با مواد شیمیایی قوی. بخش زیادی از موضوع استحکام ظرف شیشه ای به زمان تولید ظرف شیشه ای برمی‌گردد. اما باید بدانید که نحوه استفاده از بطری‌ها توسط مصرف‌کننده نیز بخشی از این موضوع را در بر می‌گیرد. با مراجعه به سایت جارپت می‌توانید ظروف شیشه‌ای را بررسی کنید.

استحکام بطری های شیشه ای -زیبایی بطری های شیشه ای

استحکام بطری های شیشه ای – زیبایی بطری های شیشه ای – جارپت

سوالاتی که می تواند با مطالعه این مقاله برایتان به وجود بیاید

·       چه مواردی باعث افزایش استحکام ظرف شیشه ای می شود؟

بخش زیادی از موضوع استحکام ظرف شیشه ای به مراحل تولید ظرف شیشه ای برمی‌گردد. اما باید بدانید که نحوه استفاده از بطری‌ها توسط مصرف‌کننده نیز بخشی از این موضوع می باشد. به طور مثال مراحل ساخت بطری شیشه‌ای از قبیل هموژنه کردن، کاهش دما و…از موارد مراحل ساخت می باشد.

·       چه مواردی باعث افزایش طول عمر ظرف شیشه ای می شود؟

این موارد بایستی توسط مصرف کننده رعایت شود تا بطری طول عمر بیشتری داشته باشد. استفاده از پوشش محافظ، استفاده از درب و قفل مناسب، نگهداری و استفاده صحیح، استفاده از ابزارهای حمل‌ونقل مناسب.

·       مواد اولیه تا چه اندازه روی استحکام ظرف شیشه ای تاثیر دارد؟

بدون شک نقش متریال و مواد اولیه روی استحکام ظرف شیشه ای غیر قابل انکار است. سیلیس یک ماده معدنی ارزان‌قیمت است که در ساخت این ظروف شیشه ای به کار می رود. خلوص سیلیس به کار رفته یکی از مهم‌ترین مولفه‌های تاثیرگذار در استحکام ظرف شیشه ای، کیفیت و زیبایی آنهاست.